Soczewica z ryżem i jabłkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2500
Składniki:
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 jabłka (Ligol)
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu Basmati
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Soczewicę czerwoną przełożyć do rondla, zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 40 minut. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w drugim rondlu. Do zeszklonej cebuli przelać namoczoną wcześniej soczewicę wraz z bulionem, potem dodać do tego pokrojone pomidory i całość mlekiem kokosowym. Składniki w rondlu oprószyć mielonym kminkiem, kurkumą szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego posiekana natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać pokrojonymi jabłkami i oprószyć mielonym cynamonem.
Komentarze (0)