Soczewica z ryżem i jabłkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2500
Soczewica z ryżem i jabłkami
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 jabłka (Ligol)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu Basmati
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić na kawałki. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Soczewicę czerwoną przełożyć do rondla, zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 40 minut. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w drugim rondlu. Do zeszklonej cebuli przelać namoczoną wcześniej soczewicę wraz z bulionem, potem dodać do tego pokrojone pomidory i całość mlekiem kokosowym. Składniki w rondlu oprószyć mielonym kminkiem, kurkumą szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego posiekana natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać pokrojonymi jabłkami i oprószyć mielonym cynamonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów