Ciastka piernikowe z serem, miodem i figami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2061
Składniki:
- 250 g sera ricotta
- 150 ml płynnego miodu lipowego
- 4 dojrzale figi
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka przypraw do piernika
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, cukrem, szczyptą soli i kakao. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać ekstrakt waniliowy, dodać żółtko jajka i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zagnieść je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć szklanką krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie nałożyć ser ricotta, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki figi i polać płynnym miodem lipowym.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 15 minut. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i przestudzić. Następnie nałożyć ser ricotta, dodać umyte i pokrojone w ćwiartki figi i polać płynnym miodem lipowym.
Komentarze (0)