Ciastka owsiane z algami morskimi, serem i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1160
Ciastka owsiane z algami morskimi, serem i żurawiną
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g żurawiny do mięs
  • 200 g twarogu koziego
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g maki pszennej
  • 50 ml mleka 2%
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonych alg morskich
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, mielonymi, algami morskimi i szczyptą soli. Do wymieszanych dodać masło, wsypać płatki owsiane, wbić jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć w nim krążki kubkiem i smażyć je w mocno rozgrzanym głębokim oleju na rumiany kolor. Po usmażeniu osączyć je z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie nałożyć na nie twaróg kozi i żurawinę do mięs.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów