Pączki z malinami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3692
Pączki z malinami
fot. Vegan Feast Catering / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g konfitur malinowych
  • 200 g masła
  • 100 g drożdży
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mleka letniego
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • 1 szklanka cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 0,5 szklanki letniego mleka. Masło stopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem trzepaczką na jednolitą masę. Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej ubite jajka z cukrem, roztopione masło, szczyptę soli, mleko oraz roztarte drożdże. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać ręcznie, dodać spirytus lub rum i wyrobić ciasto. Wyrobione nakryć wilgotną ściereczka i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować na grubość palca i nałożyć na nie konfitury malinowe. Drugą część rozwałkować na grubość 5 mm, nakryć nią ciasto z konfiturą i szklanką wyciąć całość. Wycięte przełożyć na stół podsypany mąką, nakryć ściereczką i pozostawić na 15 minut. Po tym czasie rozgrzać mocno olej w dużym naczyniu, włożyć do niego przygotowane ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów