Ostrygi z sosem sojowym i winem ryżowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2789
Składniki:
- 6 ostryg otwartych
- 100 ml sosu sojowego (jasnego)
- 50 ml wina ryżowego
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka czarnej fasoli z zalewy
- szczypta soli
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Ostrygi umyć, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, włożyć z powrotem do muszli i zalać winem ryżowym. Imbir zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej, dodać do ostryg, a następnie umieścić je na blasze w piekarniku lub płycie elektrycznej rozgrzanej do temp. 160 stopni i trzymać przez około 2 minuty. Następnie ostrygi delikatnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do miseczki, a wino ryżowe zmieszać z sosem sojowym i cukrem. Ostrygi przełożyć do muszli, zalać je wymieszanym sosem sojowym z winem i cukrem, dodać do tego czarną fasolę osączona z zalewy i szczypiorek drobno pokrojony. Olej arachidowy i sezamowy podgrzać w rondelku i zalać nim ostrygi z sosem. Spożywać na ciepło.
Komentarze (0)