Ciastka owsiane twarogiem i powidłami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2724
Ciastka owsiane twarogiem i powidłami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g masła
  • 40 g koziego sera twarogowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić na patelni, po czym wsypać do niego płatki owsiane i zrumienić na małym ogniu, cały czas mieszając. Zrumienione dodać do mąki wraz z roztopionym masłem i cukrem waniliowym. Z całości wyrobić ciasto, rozwałkować je na grubość 5 mm i foremką wyciąć kształty ciastek. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, wysmarować serem twarogowym, a potem powidłami śliwkowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów