Ciastka owsiane twarogiem i powidłami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2724
Składniki:
- 200 g powideł śliwkowych
- 100 g masła
- 40 g koziego sera twarogowego
- 16 g cukru waniliowego
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, zmieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić na patelni, po czym wsypać do niego płatki owsiane i zrumienić na małym ogniu, cały czas mieszając. Zrumienione dodać do mąki wraz z roztopionym masłem i cukrem waniliowym. Z całości wyrobić ciasto, rozwałkować je na grubość 5 mm i foremką wyciąć kształty ciastek. Przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić, wysmarować serem twarogowym, a potem powidłami śliwkowymi.
Komentarze (0)