Paszteciki z makaronem, serem i sosem chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2323
Składniki:
- 100 ml słodkiego sosu chili
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 15 g tartego sera żółtego
- 4 liście czerwonej sałaty
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- 1 cebula
- natka selera
- sól
- Na ciasto:
- 120 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Sałatę oraz natkę selera umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Sos chili przelać do małej miseczki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej sól oraz masło, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Następnie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,5 mm i przełożyć do małych foremek, wysmarowanych masłem. Włożyć do tego makaron ryżowy, cebulę oraz żółty, tarty ser.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej sól oraz masło, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Następnie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,5 mm i przełożyć do małych foremek, wysmarowanych masłem. Włożyć do tego makaron ryżowy, cebulę oraz żółty, tarty ser.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)