Paszteciki z makaronem, serem i sosem chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2069
Paszteciki z makaronem, serem i sosem chili
fot. Anton TwAng? / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml słodkiego sosu chili
  • 30 g makaronu ryżowego nitki
  • 15 g tartego sera żółtego
  • 4 liście czerwonej sałaty
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • 1 cebula
  • natka selera
  • sól
  • Na ciasto:
  • 120 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Sałatę oraz natkę selera umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Sos chili przelać do małej miseczki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej sól oraz masło, wlać letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i na 20 minut wstawić do lodówki. Następnie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 0,5 mm i przełożyć do małych foremek, wysmarowanych masłem. Włożyć do tego makaron ryżowy, cebulę oraz żółty, tarty ser.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz foremek i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów