Kulki serowe z boczkiem, rzepą i marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2306
Kulki serowe z boczkiem, rzepą i marchewką
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g sera białego
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 rzepa
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • garść liści mięty
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, pokroić w słomkę i razem z marchewką gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić i przełożyć na talerz. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, natkę zielonej pietruszki oraz liście mięty. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i uformować ręcznie małe kulki. Kulki przełożyć na gotowane warzywa. Boczek wędzony pokroić w kostkę, po czym zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów