Makaron z boczkiem, fasolą, serem i winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1463
Składniki:
- 300 g makaronu (krótkie rurki)
- 300 g czerwonej fasoli w zalewie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 15 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 4 plastry parmezanu
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku wlać wino wytrawne, dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki na patelni dusić do chwili, aż połowa wina odparuje. Wtedy dodać do tego fasolę wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do fasoli, dokładnie wymieszać i dusić przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i wyłożyć na nie plastry parmezanu.
Komentarze (0)