Kulki ryżowe z miodem, sezamem i mietą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4151
Składniki:
- 150 ml płynnego miodu lipowego
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 szklanki sezamu
- 0,5 ekstraktu waniliowego
- garstka świeżej mięty
- sól
Opis przygotowania:
Miętę umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Sezam podzielić na dwie połówki. Jedną z nich przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko przyrumienić, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać ją z pozostałym sezamem. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wsypać cukier puder, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie ubić tłuczkiem. Z ubitych składników uformować małe kulki ręcznie i przełożyć je na talerz. Miód przelać do rondla, postawić go na małym ogniu, ogrzewać przez 40 sekund, po czym ściągnąć go z ognia i przelać na kulki. Całość posypać sezamem, pokrojoną miętą i skropić sokiem cytrynowym.
Komentarze (0)