Kulki ryżowe z miodem, sezamem i mietą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4181
Kulki ryżowe z miodem, sezamem i mietą
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml płynnego miodu lipowego
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 0,5 szklanki sezamu
  • 0,5 ekstraktu waniliowego
  • garstka świeżej mięty
  • sól

Opis przygotowania:

Miętę umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Sezam podzielić na dwie połówki. Jedną z nich przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko przyrumienić, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać ją z pozostałym sezamem. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanego ryżu wsypać cukier puder, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie ubić tłuczkiem. Z ubitych składników uformować małe kulki ręcznie i przełożyć je na talerz. Miód przelać do rondla, postawić go na małym ogniu, ogrzewać przez 40 sekund, po czym ściągnąć go z ognia i przelać na kulki. Całość posypać sezamem, pokrojoną miętą i skropić sokiem cytrynowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów