Naleśniki z masłem orzechowym i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2173
Składniki:
- 400 g masła orzechowego
- 200 g truskawek
- 200 g wiśni
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- Ciasto:
- 2 szklanki mleka 2%
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- mięta do dekoracji
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Owoce oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Wiśnie wydrylować. Truskawki pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Wlać do tego mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie przelewać ciasto na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.
Usmażone naleśniki wysmarować masłem orzechowym, posypać pokrojonymi truskawkami i wiśniami. Całość zrolować, posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Wlać do tego mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie przelewać ciasto na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.
Usmażone naleśniki wysmarować masłem orzechowym, posypać pokrojonymi truskawkami i wiśniami. Całość zrolować, posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą
Komentarze (2)
Super Super i jeszcze raz super!! Proste naleśniki w wyjątkowym wydaniu. Polecam!!!
@Szpinakowa Pani: no i w dodatku wytłumaczone ile trzeba szklanek