Naleśniki z masłem orzechowym i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1813
Naleśniki z masłem orzechowym i owocami
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g masła orzechowego
  • 200 g truskawek
  • 200 g wiśni
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • mięta do dekoracji
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Owoce oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Wiśnie wydrylować. Truskawki pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Wlać do tego mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Następnie przelewać ciasto na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i przestudzić.

Usmażone naleśniki wysmarować masłem orzechowym, posypać pokrojonymi truskawkami i wiśniami. Całość zrolować, posypać cukrem pudrem i udekorować świeżą miętą

Komentarze (2)

Super Super i jeszcze raz super!! Proste naleśniki w wyjątkowym wydaniu. Polecam!!!

@Szpinakowa Pani: no i w dodatku wytłumaczone ile trzeba szklanek

Podobne przepisy

Więcej przepisów