Ciastka-litery
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1880
Składniki:
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki spirytusu lub czystej wódki
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki maślanki
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić żółtka, wlać roztopione masło, maślankę i aromat waniliowy. Z całości zagnieść gładkie ciasto, nakryć je ściereczką i pozostawić na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przełożyć na stolnicę, wlać do niego spirytus lub wódkę i jeszcze raz wyrabiać przez 2 minuty. Wyrobione rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć w nim foremkami lub nożem dowolne litery. Wykrojone kształty wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć papierowym ręcznikiem i przełożyć na talerz. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)