Fasolada
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3607
Składniki:
- 250 g fasoli białej
- 400 g pomidorów z puszki
- 100 g czarnych oliwek
- 820 ml wody
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki duże
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół suszonych
- 1 liść laurowy
- cukier, pieprz, sól do smaku
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, przepłukać i wsypać do garnka. Zalać ją czystą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć ognień i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie dodać do fasoli grubo posiekaną cebulę, marchew pokrojoną w grube plastry, seler naciowy, czosnek, cukier, liść laurowy, suszone zioła oraz oliwę z oliwek. Pomidory rozgnieść widelcem i wlać razem z zalewą do garnka. Całość ponownie zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 55 minut, aż fasola będzie miękka. Potrawę doprawić solą i pieprzem, a przed podaniem posypać oliwkami pokrojonymi w małe plasterki i udekorować natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze (1)
pycha! jedna z moich ulubionych potraw :) dodaję do ulubionych.