Wołowina z ziemniakami, prawdziwkami i orzeszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1557
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 6 dużych ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- 2 świeże prawdziwki
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- garstka świeżego szpinaku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Grzyby oczyścić, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej grzyby oraz orzeszki pinii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone ziemniaki i smażyć pod przykryciem do chwili, kiedy zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i przełożyć szpinakiem. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego wołowinę. Mięso oprószyć pieprzem, solą, tymiankiem, papryczką chili i smażyć z obu stron do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać po potrawy. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)