Wołowina z ziemniakami, prawdziwkami i orzeszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1557
Wołowina z ziemniakami, prawdziwkami i orzeszkami
fot. xmatt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wołowej bez kości
  • 6 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 2 świeże prawdziwki
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • garstka świeżego szpinaku
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Grzyby oczyścić, pozbawić trzonków, a same kapelusze pokroić w kostkę. Papryczkę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej grzyby oraz orzeszki pinii, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pokrojone ziemniaki i smażyć pod przykryciem do chwili, kiedy zaczną się rumienić. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i przełożyć szpinakiem. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do tego wołowinę. Mięso oprószyć pieprzem, solą, tymiankiem, papryczką chili i smażyć z obu stron do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać po potrawy. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów