Kibbeh z wołowiną i orzeszkami piniowymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3012
Składniki:
- Na masę mięsną:
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 szklanka kaszy bulghur
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki kminku
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- 4 łyżki oleju
- Na farsz:
- 200 g mielonej wołowiny
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Kaszę bulghur moczyć w 1,5 szklanki letniej wody przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić i wycisnąć nadmiar wody w ręku. Dodać mieloną wołowinę, pokrojoną drobno cebulę, sól, kminek i razem zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować farsz. Orzeszki piniowe sparzyć na patelni bez tłuszczu. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją i dodać mieloną wołowinę. Całość doprawić solą i cynamonem. Smażyć do czasu, aż mięso zbrązowieje, po czym ściągnąć z ognia, dodać orzeszki piniowe i dokładnie wymieszać. Ręce zmoczyć wodą, nabrać przygotowaną wcześniej zmiksowana masę i uformować z niej owalne kształty. Wycisnąć otwór w uformowanej masie i nałożyć w jego wnętrze smażony farsz. Wszystko zlepić masą i piec na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną drobno natka pietruszki i ćwiartkami cytryny.
Przygotować farsz. Orzeszki piniowe sparzyć na patelni bez tłuszczu. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją i dodać mieloną wołowinę. Całość doprawić solą i cynamonem. Smażyć do czasu, aż mięso zbrązowieje, po czym ściągnąć z ognia, dodać orzeszki piniowe i dokładnie wymieszać. Ręce zmoczyć wodą, nabrać przygotowaną wcześniej zmiksowana masę i uformować z niej owalne kształty. Wycisnąć otwór w uformowanej masie i nałożyć w jego wnętrze smażony farsz. Wszystko zlepić masą i piec na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną drobno natka pietruszki i ćwiartkami cytryny.
Komentarze (0)