Kibbeh z wołowiną i orzeszkami piniowymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2805
Kibbeh z wołowiną i orzeszkami piniowymi
fot. SauceSupreme / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na masę mięsną:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 szklanka kaszy bulghur
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 cytryna
  • natka zielonej pietruszki
  • 4 łyżki oleju
  • Na farsz:
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta cynamonu

Opis przygotowania:

Kaszę bulghur moczyć w 1,5 szklanki letniej wody przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić i wycisnąć nadmiar wody w ręku. Dodać mieloną wołowinę, pokrojoną drobno cebulę, sól, kminek i razem zmiksować na jednolitą masę.
Przygotować farsz. Orzeszki piniowe sparzyć na patelni bez tłuszczu. Następnie rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić ją i dodać mieloną wołowinę. Całość doprawić solą i cynamonem. Smażyć do czasu, aż mięso zbrązowieje, po czym ściągnąć z ognia, dodać orzeszki piniowe i dokładnie wymieszać. Ręce zmoczyć wodą, nabrać przygotowaną wcześniej zmiksowana masę i uformować z niej owalne kształty. Wycisnąć otwór w uformowanej masie i nałożyć w jego wnętrze smażony farsz. Wszystko zlepić masą i piec na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną drobno natka pietruszki i ćwiartkami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów