Wołowina duszona w winie z marchewką i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3601
Składniki:
- 60 g wołowiny bez kości
- 400 ml bulionu drobiowego z kostki
- 0,5 szklanki wina ryżowego
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kg marchwi
- 25 g brązowego cukru
- 2 suszone papryczki chilli
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego Tao Tao
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka przypraw do mięsa
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Marchew opłukać, pokroić na duże kawałki, obrać ze skóry, ugotować do miękkości i dodać do ziemniaków. Wołowinę umyć, osączyć wody, pokroić w kostkę, oprószyć solą i przyprawą do mięsa, następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Do wołowiny dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek, sos sojowy, posiekaną drobno papryczkę chili, cukier brązowy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać wino ryżowe, dobrze wymieszać i zagotować. Wołowinę przełożyć na talerz, a sosem z duszenia polać marchew. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)