Wołowina duszona w winie z marchewką i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3601
Wołowina duszona w winie z marchewką i ziemniakami
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 60 g wołowiny bez kości
  • 400 ml bulionu drobiowego z kostki
  • 0,5 szklanki wina ryżowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg marchwi
  • 25 g brązowego cukru
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 2 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego Tao Tao
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka przypraw do mięsa
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc i przełożyć na talerz. Marchew opłukać, pokroić na duże kawałki, obrać ze skóry, ugotować do miękkości i dodać do ziemniaków. Wołowinę umyć, osączyć wody, pokroić w kostkę, oprószyć solą i przyprawą do mięsa, następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Do wołowiny dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek, sos sojowy, posiekaną drobno papryczkę chili, cukier brązowy i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać wino ryżowe, dobrze wymieszać i zagotować. Wołowinę przełożyć na talerz, a sosem z duszenia polać marchew. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów