Kolanka z prawdziwkami i parmezanem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1569
Składniki:
- 300 g makaronu kolanka
- 25 g suszonych prawdziwków
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki wrzącej wody
- 2 gałązki świeżego estragonu
- 1 łyżka grubo tartego parmezanu
- sól
Opis przygotowania:
Estragon oraz suszone grzyby opłukać i osączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie suszone grzyby przełożyć do miski, zalać je wrzącą wodą i moczyć przez 5 minut, po czym odcedzić je i smażyć na patelni na rozgrzanym mocno maśle przez 2 minuty. Do smażonych grzybów dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez następne 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać tartym grubo parmezanem i świeżym estragonem.
Komentarze (0)