Kolanka z prawdziwkami i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1569
Kolanka z prawdziwkami i parmezanem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka
  • 25 g suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 gałązki świeżego estragonu
  • 1 łyżka grubo tartego parmezanu
  • sól

Opis przygotowania:

Estragon oraz suszone grzyby opłukać i osączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Następnie suszone grzyby przełożyć do miski, zalać je wrzącą wodą i moczyć przez 5 minut, po czym odcedzić je i smażyć na patelni na rozgrzanym mocno maśle przez 2 minuty. Do smażonych grzybów dodać ugotowany wcześniej makaron. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez następne 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać tartym grubo parmezanem i świeżym estragonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów