Ryż z prawdziwkami, groszkiem i selerem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1989
Ryż z prawdziwkami, groszkiem i selerem
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mrożonego, zielonego groszku
  • 5 dag suszonych prawdziwków
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Prawdziwki suszone namoczyć w 0,5 l wody, zagotować i odcedzić. Marchew oraz seler umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Następnie rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać starty seler z marchewką, zielony mrożony groszek oraz ugotowane grzyby. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z ryżem. Potrawę podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów