Ryż z prawdziwkami, groszkiem i selerem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1989
Składniki:
- 200 g mrożonego, zielonego groszku
- 5 dag suszonych prawdziwków
- 2 szklanki ryżu
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Prawdziwki suszone namoczyć w 0,5 l wody, zagotować i odcedzić. Marchew oraz seler umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Następnie rozgrzać 4 łyżki oliwy na patelni, dodać do tego pokrojoną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać starty seler z marchewką, zielony mrożony groszek oraz ugotowane grzyby. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wymieszać z ryżem. Potrawę podawać na ciepło.
Komentarze (0)