Kalafior z grzybami, kuskusem i miłorząbem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1890
Składniki:
- 200 g podgrzybków
- 50 ml sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kalafior
- 1 szklanka kuskusu
- garść liści miłorzębu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody, trzymać przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Liście miłorzębu sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, po czym zlać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzonego kalafiora przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienionego ściągnąć z ognia i dodać do kuskusu na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej podgrzybki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość zalać sosem sojowym i udekorować listkami miłorzębu.
Komentarze (0)