Kalafior z grzybami, kuskusem i miłorząbem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1890
Kalafior z grzybami, kuskusem i miłorząbem
fot. star5112 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g podgrzybków
  • 50 ml sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka kuskusu
  • garść liści miłorzębu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kuskus zalać 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody, trzymać przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Liście miłorzębu sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Kalafiora podzielić na różyczki, przełożyć do rondla, po czym zlać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzonego kalafiora przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienionego ściągnąć z ognia i dodać do kuskusu na talerzu. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej podgrzybki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników. Całość zalać sosem sojowym i udekorować listkami miłorzębu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów