Wołowina z warzywami w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 332
Składniki:
- 800 g polędwicy wołowej
- 400 g ziemniaków
- 250 g mrożonego zielonego groszku
- 250 g ciecierzycy w zalewie
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1,5 l bulionu wołowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić w dużą kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną na kawałki polędwicę wołową i lekko ją przyrumienić. Wlać do tego bulion wołowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania odbierać pianę z gotowanego wywaru. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego odcedzoną z zalewy ciecierzycę oraz rozmrożony wcześniej zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego ugotowane wcześniej pokrojone ziemniaki, wymieszać i podawać do spożycia.
Komentarze (0)