Wołowina z warzywami w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 242
Wołowina z warzywami w bulionie
fot. emmadiscovery (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 400 g ziemniaków
  • 250 g mrożonego zielonego groszku
  • 250 g ciecierzycy w zalewie
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i pokroić w dużą kostkę. Groszek zielony rozmrozić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną na kawałki polędwicę wołową i lekko ją przyrumienić. Wlać do tego bulion wołowy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania odbierać pianę z gotowanego wywaru. Kiedy mięso zmięknie, dodać do tego odcedzoną z zalewy ciecierzycę oraz rozmrożony wcześniej zielony groszek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać do tego ugotowane wcześniej pokrojone ziemniaki, wymieszać i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów