Shiitake w bulionie z makaronem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1628
Shiitake w bulionie z makaronem
fot. Alex9500 / elements.envato.com

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 400 g makaronu ryżowego nitki
  • 300 g grzybów shiitake
  • 2 łyki sosu sojowego ciemnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Grzyby dokładnie umyć i oczyścić. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Następnie makaron ryżowy wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić go na sicie i przełożyć do miski. Do kolejnego rondla wlać bulion warzywny, dodać do niego grzyby i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu bulion doprawić do smaku sosem sojowym, dobrze wymieszać i przelać wraz z grzybami do makaronu w misce. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów