Shiitake w bulionie z makaronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1866
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 400 g makaronu ryżowego nitki
- 300 g grzybów shiitake
- 2 łyki sosu sojowego ciemnego
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Grzyby dokładnie umyć i oczyścić. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Następnie makaron ryżowy wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić go na sicie i przełożyć do miski. Do kolejnego rondla wlać bulion warzywny, dodać do niego grzyby i razem zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu bulion doprawić do smaku sosem sojowym, dobrze wymieszać i przelać wraz z grzybami do makaronu w misce. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)