Mix warzywny w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1712
Mix warzywny w bulionie
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 4 brukselki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście czerwonej kapusty
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osaczyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, przekroić ją na połowę, przypalić na otwartym ogniu i wyłożyć na talerz. Szpinak przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę i dodać do przypalonej cebuli na talerzu. Kapustę czerwoną pokroić w cienką słomkę i sparzyć ją 2 szklankami wrzącej wody. Brokuła oraz kalafiora podzielić na różyczki, po czym każde warzywo z osobna przełożyć do innego rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawało i ugotować go miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i razem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Warzywa na patelni lekko przyrumienić, a następnie ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Do rondla wlać bulion warzywny i dodać do niego brukselkę. Składniki w rondlu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości brukselki. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia i wraz z bulionem polać potrawę. Wszystko skropić oliwą z oliwek i posypać sparzoną wcześniej czerwoną kapustą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów