Mix warzywny w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1712
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 4 brukselki
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście czerwonej kapusty
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osaczyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, przekroić ją na połowę, przypalić na otwartym ogniu i wyłożyć na talerz. Szpinak przełożyć do miksera, zmiksować na jednolitą masę i dodać do przypalonej cebuli na talerzu. Kapustę czerwoną pokroić w cienką słomkę i sparzyć ją 2 szklankami wrzącej wody. Brokuła oraz kalafiora podzielić na różyczki, po czym każde warzywo z osobna przełożyć do innego rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawało i ugotować go miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i razem przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Warzywa na patelni lekko przyrumienić, a następnie ściągnąć je z ognia i dodać do składników na talerzu. Do rondla wlać bulion warzywny i dodać do niego brukselkę. Składniki w rondlu doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości brukselki. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia i wraz z bulionem polać potrawę. Wszystko skropić oliwą z oliwek i posypać sparzoną wcześniej czerwoną kapustą.
Komentarze (0)