Krewetki z tofu w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1786
Składniki:
- 500 g tofu
- 12 mrożonych krewetek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 mleka kokosowego
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Tofu pokroić na równe porcje i wcisnąć w nie oczyszczone wcześniej krewetki. Następnie mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego mąkę pszenną, szczyptę soli, pieprzu i wbić do tego jajko. Składniki w rondlu dokładnie roztrzepać trzepaczką i zanurzyć w nich tofu z krewetkami. Po zanurzeniu składniki wyciągnąć z rondla i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Bulion warzywny zagotować z sosem sojowym i polać potrawę. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)