Krewetki z tofu w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1613
Krewetki z tofu w bulionie
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g tofu
  • 12 mrożonych krewetek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Tofu pokroić na równe porcje i wcisnąć w nie oczyszczone wcześniej krewetki. Następnie mleko kokosowe przelać do rondla, wsypać do niego mąkę pszenną, szczyptę soli, pieprzu i wbić do tego jajko. Składniki w rondlu dokładnie roztrzepać trzepaczką i zanurzyć w nich tofu z krewetkami. Po zanurzeniu składniki wyciągnąć z rondla i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na złoty kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Bulion warzywny zagotować z sosem sojowym i polać potrawę. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów