Klopsy mięsne w bulionie
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1037
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Klopsy rybne:
- 600 g filetów z morszczuka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
- sól
- Klopsy wieprzowe:
- 600 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno.
Przygotować klopsiki rybne: filety z morszczuka przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek, wsypać do tego mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym białym pieprzem i wymieszać. Następnie uformować z tego małe kulki ręcznie.
Przygotować klopsiki wieprzowe: mięso przełożyć do miski i dodać do niego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Uformować z tego również małe kulki ręcznie.
Do rondla wlać bulion warzywny i gotować go na średnim ogniu. Do wrzącego bulionu włożyć kulki rybne i mięsne razem. Całość wymieszać i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową potrawę posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.
Przygotować klopsiki rybne: filety z morszczuka przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek, wsypać do tego mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym białym pieprzem i wymieszać. Następnie uformować z tego małe kulki ręcznie.
Przygotować klopsiki wieprzowe: mięso przełożyć do miski i dodać do niego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Uformować z tego również małe kulki ręcznie.
Do rondla wlać bulion warzywny i gotować go na średnim ogniu. Do wrzącego bulionu włożyć kulki rybne i mięsne razem. Całość wymieszać i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową potrawę posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)