Klopsy mięsne w bulionie

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 721
Klopsy mięsne w bulionie
fot. motghnit (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Klopsy rybne:
  • 600 g filetów z morszczuka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • sól
  • Klopsy wieprzowe:
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno.

Przygotować klopsiki rybne: filety z morszczuka przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek, wsypać do tego mąkę i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym białym pieprzem i wymieszać. Następnie uformować z tego małe kulki ręcznie.

Przygotować klopsiki wieprzowe: mięso przełożyć do miski i dodać do niego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek. Wbić do tego jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz mielonym czarnym pieprzem i wymieszać. Uformować z tego również małe kulki ręcznie.

Do rondla wlać bulion warzywny i gotować go na średnim ogniu. Do wrzącego bulionu włożyć kulki rybne i mięsne razem. Całość wymieszać i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową potrawę posypać pokrojona natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów