Kapusta nadziewana w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2110
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 800 ml bulionu warzywnego
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 marchewki
- 2 l wrzącej wody
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka przypraw do mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Marchew umyć, odsączyć z wody, obrać ze skory i pokroić w talarki. Kapustę włoską przekroić na pół i wyciąć z niej głąb. Następnie podzielić ją na liście i sparzyć je wrzącą wodą. Mięso mielone przełożyć do miski. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać go z mięsem mielonym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z patelni i dodać do mięsa z ryżem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięsa mielonego i dobrze wymieszać, po czym nałożyć to na sparzone wcześniej liście z kapusty i dokładnie docisnąć do siebie.
Wszystko przeżyć do rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną w talarki marchew i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie, ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przełożyć o miski.
Wszystko przeżyć do rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną w talarki marchew i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie, ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przełożyć o miski.
Komentarze (0)