Kapusta nadziewana w bulionie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1844
Kapusta nadziewana w bulionie
fot. motghnit / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 2 l wrzącej wody
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka przypraw do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Marchew umyć, odsączyć z wody, obrać ze skory i pokroić w talarki. Kapustę włoską przekroić na pół i wyciąć z niej głąb. Następnie podzielić ją na liście i sparzyć je wrzącą wodą. Mięso mielone przełożyć do miski. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać go z mięsem mielonym. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z patelni i dodać do mięsa z ryżem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do mięsa mielonego i dobrze wymieszać, po czym nałożyć to na sparzone wcześniej liście z kapusty i dokładnie docisnąć do siebie.

Wszystko przeżyć do rondla, zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojoną w talarki marchew i gotować pod przykryciem do miękkości kapusty. Kiedy kapusta zmięknie, ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przełożyć o miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów