Kurczak w cieście
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1223
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 4 łyżki oleju
- 200 ml łagodnego keczupu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na ciasto:
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki pszennej
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i mielonej papryki chili.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, wlać do tego mleko, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze rozmieszać na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do rozmieszanych składników. Następnie obtoczyć w tym przygotowane wcześniej mięso.
Całość przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu kotlety ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z keczupem lub innym sosem.
Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, wlać do tego mleko, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze rozmieszać na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do rozmieszanych składników. Następnie obtoczyć w tym przygotowane wcześniej mięso.
Całość przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu kotlety ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z keczupem lub innym sosem.
Komentarze (0)