Kurczak w cieście

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1223
Kurczak w cieście
fot. tycoon101 / elements.envato.com

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 4 łyżki oleju
  • 200 ml łagodnego keczupu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na ciasto:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mąki pszennej

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry i oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i mielonej papryki chili.

Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę, wlać do tego mleko, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze rozmieszać na jednolitą masę. Czosnek obrać ze skóry, posiekać go drobno i dodać do rozmieszanych składników. Następnie obtoczyć w tym przygotowane wcześniej mięso.

Całość przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Po usmażeniu kotlety ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować natką zielonej pietruszki i podawać z keczupem lub innym sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów