Soczewica w bulionie z kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1658
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego
- 300 g zielonej soczewicy
- 4 peta kiełbasy śląskiej
- 3 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę, po czym wrzucić ją do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do niej pokrojoną wcześniej cebulę, seler oraz marchew, wymieszać i smażyć przez minutę. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym i dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)