Soczewica w bulionie z kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1446
Soczewica w bulionie z kiełbasą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 4 peta kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l wody i moczyć przez 2,5 godziny. Po namoczeniu gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Seler naciowy pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę, po czym wrzucić ją do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy dodać do niej pokrojoną wcześniej cebulę, seler oraz marchew, wymieszać i smażyć przez minutę. Po tym czasie całość zalać bulionem warzywnym i dodać do tego ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów