Wołowina z warzywami i musztardą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1890
Wołowina z warzywami i musztardą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki masła
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz marchew przełożyć do rondla, zalać 1,5 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowane składniki odcedzić, obrać ze skóry, po czym ziemniaki pokroić w ćwiartki, a marchew w słomkę i wyłożyć na talerz. Liście kapusty zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, potem odcedzić i dodać do składników. Polędwicę przełożyć do rondla, zalać 1 l wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną dodać do całości, podzielić na porcje i wysmarować musztardą. Masło stopić na patelni i polać nim ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów