Kotlety krabowo-ziemniaczane z musztardą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1908
Kotlety krabowo-ziemniaczane z musztardą
fot. Bing / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej, czerwonej papryki
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 8 paluszków krabowych surimi
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Musztardę przełożyć do kubka, wsypać do niej suszoną kolendrę, mieloną paprykę i dobrze rozmieszać widelcem.

Przygotować kotlety: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Paluszki krabowe obrać ze skóry, również przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do przepuszczonych wcześniej ziemniaków. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, obtoczyć je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na rukolę na talerzu.

Wszystko wysmarować składnikami wymieszanymi z musztardą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów