Kotlety krabowo-ziemniaczane z musztardą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1908
Składniki:
- 4 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki ostrej, mielonej, czerwonej papryki
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 8 paluszków krabowych surimi
- 4 ziemniaki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Rukolę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Musztardę przełożyć do kubka, wsypać do niej suszoną kolendrę, mieloną paprykę i dobrze rozmieszać widelcem.
Przygotować kotlety: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Paluszki krabowe obrać ze skóry, również przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do przepuszczonych wcześniej ziemniaków. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, obtoczyć je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na rukolę na talerzu.
Wszystko wysmarować składnikami wymieszanymi z musztardą.
Przygotować kotlety: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, potem przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Paluszki krabowe obrać ze skóry, również przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do przepuszczonych wcześniej ziemniaków. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Następnie wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety, obtoczyć je bułką tartą i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na rukolę na talerzu.
Wszystko wysmarować składnikami wymieszanymi z musztardą.
Komentarze (0)