Sandesh
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1145
Sandesh to indyjski deser pochodzący się z Bengalu. Przygotowuje się go głównie z sera uzyskanego z zsiadłego mleka oraz cukru. Charakterystyczny smak nadaje mu kardamon.
Składniki:
- 100 g rodzynek
- 100 g tłuczonych pistacji
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 l mleka 3,2%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Mleko przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić, wlać do niego wodę i pozostawić na 4 minuty. Po tym czasie wlać do tego sok z cytryny i pozostawić na 5 minut, aby mleko się zsiadło i utworzyło serwatkę. Następnie całość przecedzić przez gazę i odstawić na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie odcisnąć ręcznie powstały ser w gazie i przełożyć go na rozgrzaną lekko patelnię bez tłuszczu na małym ogniu. Do sera na patelni wsypać cukier puder, mielone migdały, tłuczone pistacje i rodzynki (część z nich pozostawić do dekoracji deseru). Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do papilotek. Wszystko udekorować pozostałymi rodzynkami, pistacjami i włożyć na 1,5 godziny do lodówki.
Komentarze (0)