Sandesh

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1145
Sandesh
fot. Biswarup Ganguly (Wikimedia Common) / CC-BY 3.0
Sandesh to indyjski deser pochodzący się z Bengalu. Przygotowuje się go głównie z sera uzyskanego z zsiadłego mleka oraz cukru. Charakterystyczny smak nadaje mu kardamon.

Składniki:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g tłuczonych pistacji
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 l mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Mleko przelać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia, lekko przestudzić, wlać do niego wodę i pozostawić na 4 minuty. Po tym czasie wlać do tego sok z cytryny i pozostawić na 5 minut, aby mleko się zsiadło i utworzyło serwatkę. Następnie całość przecedzić przez gazę i odstawić na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie odcisnąć ręcznie powstały ser w gazie i przełożyć go na rozgrzaną lekko patelnię bez tłuszczu na małym ogniu. Do sera na patelni wsypać cukier puder, mielone migdały, tłuczone pistacje i rodzynki (część z nich pozostawić do dekoracji deseru). Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do papilotek. Wszystko udekorować pozostałymi rodzynkami, pistacjami i włożyć na 1,5 godziny do lodówki.

Komentarze (0)