Pstrąg grillowany w sosie z musztardą i miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1924
Składniki:
- 400 g filetów z pstrąga
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielony ogórek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 3 łyżki masła
- 1 czerwony burak
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Filety z pstrąga skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i grillować do miękkości ryby na rozpalonym grillu. Gotową rybę ściągnąć z grilla i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: buraczka czerwonego przełożyć do rondla, następnie zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać go ze skóry i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony majeranek i razem smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego startego wcześniej buraczka czerwonego. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim rybę na talerzu.
Musztardę Dijon wymieszać z miodem w kubku i polać tym potrawę. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki, ogórkiem oraz rzodkiewką.
Przygotować sos: buraczka czerwonego przełożyć do rondla, następnie zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać go ze skóry i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w ćwiartki i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony majeranek i razem smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie dodać do tego startego wcześniej buraczka czerwonego. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim rybę na talerzu.
Musztardę Dijon wymieszać z miodem w kubku i polać tym potrawę. Wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki, ogórkiem oraz rzodkiewką.
Komentarze (0)