Zielona musztarda
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2270
Składniki:
- 2 zielone papryki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka nasion żółtej gorczycy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać nasiona gorczycy oraz pokrojoną wcześniej paprykę, bazylię suszoną i szczypiorek. Wlać do tego bulion warzywny, olej sezamowy, Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, dobrze przestudzić i przelać do miski. Gotową podawać do potraw mięsnych, rybnych i serów.
Komentarze (0)