Szczypka

Oceń:
(21 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 37199
Szczypka
fot. Matman z Lublina / CC-BY-SA 3.0
Szczypka to słodki przysmak na bazie cukru, kojarzony najczęściej z odpustami, szczególnie popularny na Lubelszczyźnie. Ma kształt pałeczki, przypominającej szczapę drewna (stąd też pochodzi jego nazwa).

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 60 g cukru
  • 6 białek jaj
  • 6 g żelatyny spożywczej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • w zależności od smaku pożądanego smaku: po 10 ml syropu miętowego, różanego, truskawkowego lub barwnika spożywczego

Opis przygotowania:

Zagotować wodę z cukrem, syropem lub barwnikiem spożywczym na dużym ogniu. Następnie wsypać do tego żelatynę spożywczą i gotować do czasu rozpuszczenia się składników. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Białka jaj wbić do rondla i ubić z nich sztywną pianę mikserem. Do ubitej piany wlać stopniowo zagotowane wcześniej składniki, całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, po czym przelać do odpowiednich korytek plastikowych o długości około 15 cm, wyłożonych folią i posypanych niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Całość pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki na 2 godziny.

Komentarze (23)

jak wyglądają po zrobieniu?
zdjęcie tutaj jest z sieci a nie przysmaku zrobionego wg tego przepisu

@Łukasz: no właśnie

Super sposób wypróbowałam

Skąd nabyć korytka plastikowe

Są w każdym dobrym sklepie z korytkami

2razy robiłam i nie wyszło

wymagana jest odpowiednia temperatura a mase cukrowa wyciaga sie na haku zeby szczypa miala odpowiednia kruchosc i pory

to nie jest prawidlowy przepis na szczypy odpustowe

Dlaczego nich pani opisze

bo szczypy odpustowe robi się na haku

Na haku robi sie lizaki

Zgadzam się to nie jest prawdziwa szczypka. Prawdziwa szczypka to sam cukier i barwniki spożywcze smakowe. I dokładnie tak jak ktoś wyżej napisał wyrabia się je na haku.

Pamiętam że dodaje się jeszcze ocet

Super wszystko wygląda, takie wyszły jak że sklepu 😍dzięki

Moja babcia to zawsze kupowała na jakichś lokalnych festynach. Tylko u nas (dolnośląskie) większość mówi na to: rokoko.

Przysmak regionalny Lubelszczyzny 😉

A co z żelatyną

Dobry nie z żelatyną ale z mąką ziemniaczaną

Jak zrobić twardą szczypkę?

Wszystko w zależności od dojścia tzw próby jeśli próba jest mocna będą szczypki twarde jeśli mniej będzie pół na pół jeśli słaba próba będzie niestety staje się mokra i trzeba będzie obtoczyć ja cukrem Tzw gumisiowate wyjdą Przepis niestety nie jest to dawny .. Zarazem wyciągnięcie na haku powoduje też swoje właściwości bo jak chcemy mieć towar kruchy musimy wyrabiać masę gdzie masa nalapie powierza i będą pęcherzyki w masie po czym formujemy na paski o danej średnicy i po chwili łamiemy je na dowolną wielość w zależności od potrzeb i owijamy

Czasem zrobię wnukom jeden wylew z półtora kg cukru. Robię według starej receptury mojej babci. Pozdrawiam kumatych co wiedzą co to próba hak i płyta

Kaj się pucujesz pieronie, że znasz przepis, skoro nie chcesz go tu ujawnić. Tylko mnie zdenerwowałeś tym komentarzem. Szoko wsadź se te szczypki w koko oko :-P

Proszę wyślij przepis prawdziwy