Szczypka

Oceń:
(17 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 25843
Szczypka
fot. Matman z Lublina / CC-BY-SA 3.0
Szczypka to słodki przysmak na bazie cukru, kojarzony najczęściej z odpustami, szczególnie popularny na Lubelszczyźnie. Ma kształt pałeczki, przypominającej szczapę drewna (stąd też pochodzi jego nazwa).

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 60 g cukru
  • 6 białek jaj
  • 6 g żelatyny spożywczej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • w zależności od smaku pożądanego smaku: po 10 ml syropu miętowego, różanego, truskawkowego lub barwnika spożywczego

Opis przygotowania:

Zagotować wodę z cukrem, syropem lub barwnikiem spożywczym na dużym ogniu. Następnie wsypać do tego żelatynę spożywczą i gotować do czasu rozpuszczenia się składników. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia. Białka jaj wbić do rondla i ubić z nich sztywną pianę mikserem. Do ubitej piany wlać stopniowo zagotowane wcześniej składniki, całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, po czym przelać do odpowiednich korytek plastikowych o długości około 15 cm, wyłożonych folią i posypanych niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Całość pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki na 2 godziny.

Komentarze (16)

jak wyglądają po zrobieniu?
zdjęcie tutaj jest z sieci a nie przysmaku zrobionego wg tego przepisu

@Łukasz: no właśnie

@Łukasz: no właśnie

Super sposób wypróbowałam

Skąd nabyć korytka plastikowe

Są w każdym dobrym sklepie z korytkami

2razy robiłam i nie wyszło

wymagana jest odpowiednia temperatura a mase cukrowa wyciaga sie na haku zeby szczypa miala odpowiednia kruchosc i pory

to nie jest prawidlowy przepis na szczypy odpustowe

Dlaczego nich pani opisze

bo szczypy odpustowe robi się na haku

Na haku robi sie lizaki

Super wszystko wygląda, takie wyszły jak że sklepu 😍dzięki

Moja babcia to zawsze kupowała na jakichś lokalnych festynach. Tylko u nas (dolnośląskie) większość mówi na to: rokoko.

Przysmak regionalny Lubelszczyzny 😉

Przysmak regionalny Lubelszczyzny 😉

Skąd nabyć korytka plastikowe

Dlaczego nich pani opisze

A co z żelatyną

Dobry nie z żelatyną ale z mąką ziemniaczaną

Są w każdym dobrym sklepie z korytkami

bo szczypy odpustowe robi się na haku

Na haku robi sie lizaki