Mesfouf
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1915
Składniki:
- 250 g suszonych daktyli
- 30 g tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki kuskusu
- 2 szklanki wrzącej wody
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Suszone daktyle oraz tłuczone orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie kaszę kuskus zalać 4 szklankami lekko solonej wody, wsypać do niej kaszę mannę i razem ugotować na sypko. Do ugotowanych składników dodać sparzone wcześniej orzechy, daktyle, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego cukier, mieszać drewnianą łyżką do czasu rozpuszczenia cukru, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Komentarze (0)