Mesfouf

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1915
Mesfouf
fot. Midozeus (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g suszonych daktyli
  • 30 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki kuskusu
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Suszone daktyle oraz tłuczone orzechy włoskie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie kaszę kuskus zalać 4 szklankami lekko solonej wody, wsypać do niej kaszę mannę i razem ugotować na sypko. Do ugotowanych składników dodać sparzone wcześniej orzechy, daktyle, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Masło rozpuścić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego cukier, mieszać drewnianą łyżką do czasu rozpuszczenia cukru, po czym ściągnąć z ognia i polać potrawę.

Komentarze (0)