Kiełbasa z warzywami, bekonem, musztarda i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1851
Kiełbasa z warzywami, bekonem, musztarda i jogurtem
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 20 g brukselki
  • 15 g wędzonego bekonu
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 pęta białej kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kiełbasę białą przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją 1 l wody i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Bekon pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego bekonu dodać musztardę, wymieszać, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej kiełbasę i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać pokrojone ziemniaki oraz brukselkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i wymieszać z jogurtem naturalnym oraz szczyptą pieprzu. Wymieszanymi składnikami polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów