Kiełbasa z warzywami, bekonem, musztarda i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1851
Składniki:
- 100 ml jogurtu greckiego
- 20 g brukselki
- 15 g wędzonego bekonu
- 4 duże ziemniaki
- 2 pęta białej kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Kiełbasę białą przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją 1 l wody i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Bekon pokroić w drobną kostkę i zrumienić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego bekonu dodać musztardę, wymieszać, po czym dodać do tego ugotowaną wcześniej kiełbasę i smażyć przez 1 minutę. Do smażonych składników dodać pokrojone ziemniaki oraz brukselkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i wymieszać z jogurtem naturalnym oraz szczyptą pieprzu. Wymieszanymi składnikami polać potrawę.
Komentarze (0)