Wołowina z selerem i karczochami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1339
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 3 łyżki oleju
- 2 karczochy
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać osączone z zalewy kapary i pokrojony w kostkę seler. Smażyć przez minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i suszonym tymiankiem. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego ugotowane karczochy, wymieszać i smażyć do miękkości mięsa.
Komentarze (0)