Kotlety z ziemniakami i sosem wermutowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2180
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- Kotlety:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 2 szklanki pszenicy
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- natka zielonej pietruszki
- Sos wermutowy:
- 100 ml białego wermutu
- 2 łyżki masła
- 1 mały por
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, dodać do nich 1 łyżkę masła, po czym razem utłuc tłuczkiem i wyłożyć na talerz.
Przygotować kotlety: pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej pszenicy dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego 1 jajko i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety. Następnie 1 jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Przygotować sos wermutowy: por pokroić na małe kawałki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego zmiksowany wcześniej por i dusić pod przykryciem przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie mąkę wymieszać z wermutem i wlać do duszonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Przygotować kotlety: pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do odparowanej pszenicy dodać osączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym wbić do tego 1 jajko i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety. Następnie 1 jajko roztrzepać widelcem na talerzu, a na drugi talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane kotlety panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Przygotować sos wermutowy: por pokroić na małe kawałki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego zmiksowany wcześniej por i dusić pod przykryciem przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie mąkę wymieszać z wermutem i wlać do duszonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)