Wołowina duszona w winie z brzoskwinią i selerem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2628
Składniki:
- 300 g policzków wołowych bez kości
- 100 g polędwicy wołowej
- 4 brzoskwinie
- 4 łyżki oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wołowinę, brzoskwinie oraz łodygi selera umyć i osączyć z wody. Polędwicę wołową pokroić w kostkę. Brzoskwinie obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ pokroić na małe kawałki. Łodygi selera naciowego pokroić w ukośne kawałki. Karkówkę wołową podzielić na porcje, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i zrumienić z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i dusić mięso do miękkości. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni, dodać do niego pokrojoną polędwicę, oprószyć ją przyprawami i lekko przyrumienić. Dodać do tego pokrojony seler oraz brzoskwinie. Składniki dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)