Kurczak duszony w winie z serem kozim i karczochami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2345
Kurczak duszony w winie z serem kozim i karczochami
fot. bcinfrance / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g białego koziego sera
  • 25 karczochów
  • 5 dag suszonych pomidorów
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso i warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Mięso oprószyć pieprzem i solą, pokroić na kawałki i dodać do cebuli. Dodać do tego wino, karczochy przekrojone na połowy, suszone pomidory, tymianek, majeranek i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wlać bulion warzywny z kostki i gotować do miękkości mięsa. Ser biały pokroić w plastry, dodać do całości i gotować przez 30 sekund, po czym wszystko przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów