Kurczak duszony w winie z serem kozim i karczochami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2588
Składniki:
- 40 g białego koziego sera
- 25 karczochów
- 5 dag suszonych pomidorów
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso i warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Mięso oprószyć pieprzem i solą, pokroić na kawałki i dodać do cebuli. Dodać do tego wino, karczochy przekrojone na połowy, suszone pomidory, tymianek, majeranek i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wlać bulion warzywny z kostki i gotować do miękkości mięsa. Ser biały pokroić w plastry, dodać do całości i gotować przez 30 sekund, po czym wszystko przełożyć na talerz.
Komentarze (0)