Burrito z ryżem, fasolą i karczochami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2919
Burrito z ryżem, fasolą i karczochami
fot. RobotSkirts / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 placków tortilli z pszennej mąki
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag karczochów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona fasola z puszki
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Do ryżu dodać osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz uprzednio pozbawioną nasion i drobno pokrojoną paprykę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Tortillę podgrzać nad parą, nałożyć na nią wymieszany ryż z warzywami, zawinąć w kopertę i przełożyć na talerz. Karczochy opłukać, przekroić na połowy, ugotować w lekko osolonej wodzie i przełożyć na tortillę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojony drobno czosnek, zeszklić, dodać pokrojone bardzo drobno pieczarki, posolić, smażyć przez 4 minuty i przełożyć na karczochy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów