Burrito z ryżem, fasolą i karczochami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3110
Składniki:
- 8 placków tortilli z pszennej mąki
- 30 dag pieczarek
- 30 dag karczochów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona fasola z puszki
- 1 puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować na sypko w 2 szklankach lekko osolonej wody i odcedzić. Do ryżu dodać osączoną z zalewy fasolę, kukurydzę oraz uprzednio pozbawioną nasion i drobno pokrojoną paprykę. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Tortillę podgrzać nad parą, nałożyć na nią wymieszany ryż z warzywami, zawinąć w kopertę i przełożyć na talerz. Karczochy opłukać, przekroić na połowy, ugotować w lekko osolonej wodzie i przełożyć na tortillę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojony drobno czosnek, zeszklić, dodać pokrojone bardzo drobno pieczarki, posolić, smażyć przez 4 minuty i przełożyć na karczochy.
Komentarze (0)