Spaghetti z karczochami, oliwkami i szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2411
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 2 karczochy
- 2 łyżki czerwonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić je w cienkie plastry. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowany makaron i koncentrat pomidorowy. Składniki dobrze wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu przez 2 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Karczochy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić, pokroić w ćwiartki i dodać do makaronu na talerzu. Szpinak wrzucić do rondla z gotującym się 1 l lekko osolonej wody, gotować przez 2 minuty, potem odcedzić i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi wcześniej oliwkami i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)