Wołowina z rzodkwią i rabarbarem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Wołowina z rzodkwią i rabarbarem
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 30 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 rzodkiew biała
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w podłużne plastry wołowinę, oprószyć pieprzem, solą i zrumienić na małym ogniu. Potem wlać do tego wino czerwone, przykryć i dusić do miękkości mięsa na małym ogniu. Pod koniec duszenia jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rzodkiew obrać ze skóry, zalać 1 l wody i zagotować. Zagotowaną odcedzić, pokroić na dwa równe kawałki i wydrążyć w nich środki. Rabarbar pokroić na drobne kawałki i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Następnie odcedzić, zalać sokiem cytrynowym i posypać cukrem. Kiedy zacznie puszczać sok, przełożyć go do wydrążonej rzodkwi. Całość udekorować szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów