Wołowina z rzodkwią i rabarbarem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2025
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 30 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 rzodkiew biała
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną w podłużne plastry wołowinę, oprószyć pieprzem, solą i zrumienić na małym ogniu. Potem wlać do tego wino czerwone, przykryć i dusić do miękkości mięsa na małym ogniu. Pod koniec duszenia jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Rzodkiew obrać ze skóry, zalać 1 l wody i zagotować. Zagotowaną odcedzić, pokroić na dwa równe kawałki i wydrążyć w nich środki. Rabarbar pokroić na drobne kawałki i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Następnie odcedzić, zalać sokiem cytrynowym i posypać cukrem. Kiedy zacznie puszczać sok, przełożyć go do wydrążonej rzodkwi. Całość udekorować szczypiorkiem.
Komentarze (0)