Ciasto z rabarbarem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4321
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- Nadzienie:
- 0,5 kg rabarbaru
- 1 szklanka cukru
Opis przygotowania:
Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, 2 żółtka, śmietanę, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny, aby je schłodzić. Następnie umyć rabarbar, pokroić na małe kawałki i włożyć do garnka razem z cukrem. Smażyć, aż puści sok. Sok odlać. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Obie rozwałkować. Włożyć jedną część do formy wysypanej wcześniej mąką, ułożyć rabarbar i przykryć drugą częścią ciasta. Całość piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Komentarze (2)
Powinno być dobre, Już widziałam w sklepie rabarbar, jak upiekę ciasto dam znać jak smakowało
Ciasto zrobione i zjedzone. Smakowało wszystkim, Pozdrowienia.