Marynowana marchew z rzodkwią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3065
Marynowana marchew z rzodkwią
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 2 kg marchwi
  • 2 kg białej rzodkwi
  • 2 cm imbiru
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki soli

Opis przygotowania:

Marchew, rzodkiew oraz imbir umyć i obrać ze skóry. Następnie marchew i rzodkiew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie starte składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do dużego garnka. Ocet zmieszać z wodą, cukrem oraz szczyptą soli, po czym wlać do garnka ze składnikami i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wszystko przełożyć do słoików i zakręcić pokrywkami. Zakręcone słoiki przełożyć do garnka z wodą (woda powinna sięgać do połowy słoików ) i zagotować. Potem wyciągnąć z garnka i odstawić do ostygnięcia. Ilość składników jest przewidziana na 4 słoiki o pojemności 1 l.

1 komentarz

całkowicie nie przemyslany przepis, pewnie spisany skądś, z tych proporcji (4 kg warzyw) wyszlo mi 9 listrowych sloikow, a zalewy zabrakło... dno

Podobne przepisy