Sernik wiśniowy
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1017
Składniki:
- 300 g mrożonych wiśni bez pestek
- świeża mięta do dekoracji
- Ciasto - spód:
- 300 g herbatników
- 150 g masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto - góra:
- 800 g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Wiśnie rozmrozić. Miętę umyć i odsączyć z wody.
Przygotować spód: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i razem z masłem zmiksować je mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować górę: jajka wbić do miski i zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodawać stopniowo twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie przełożyć to na przygotowany wcześniej spód w blasze do pieczenia. Na wierzch nałożyć rozmrożone wiśnie.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować świeżą miętą.
Przygotować spód: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i razem z masłem zmiksować je mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Przygotować górę: jajka wbić do miski i zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodawać stopniowo twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie przełożyć to na przygotowany wcześniej spód w blasze do pieczenia. Na wierzch nałożyć rozmrożone wiśnie.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)