Sernik wiśniowy

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1017
Sernik wiśniowy
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g mrożonych wiśni bez pestek
  • świeża mięta do dekoracji
  • Ciasto - spód:
  • 300 g herbatników
  • 150 g masła
  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto - góra:
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Wiśnie rozmrozić. Miętę umyć i odsączyć z wody.

Przygotować spód: herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i razem z masłem zmiksować je mikserem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.

Przygotować górę: jajka wbić do miski i zmiksować je z cukrem i cukrem waniliowym. Do zmiksowanych składników dodawać stopniowo twaróg sernikowy, cały czas miksując. Następnie przełożyć to na przygotowany wcześniej spód w blasze do pieczenia. Na wierzch nałożyć rozmrożone wiśnie.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów