Pinwheel cookie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1579
Pinwheel cookie
fot. bochalla / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 350 g twarogu sernikowego
  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Do miksera włożyć twaróg sernikowy oraz masło, wbić jajko, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i podzielić na dwie połówki. Rozwałkować je na grubość 1 cm i przełożyć na podsypany mąka papier do pieczenia. Czekolad pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Wysmarować nią tylko jedną połówkę rozwałkowanego ciasta z obu stron. Smarując drugą stronę ciasta, należy odczekać chwilę, aby pierwsza warstwa czekolady zastygła. Kiedy czekolada zastygnie na całym cieście, należy je wraz z ciastem bez czekolady włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć i lekko przestudzić. Ciasto z czekoladą przełożyć na folię spożywcza, nałożyć na nie ciasto bez czekolady i całość zawinąć w jeden rulon. Zawinięte ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić na porcje.

Komentarze (0)