Pinwheel cookie
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1838
Składniki:
- 350 g twarogu sernikowego
- 350 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Do miksera włożyć twaróg sernikowy oraz masło, wbić jajko, wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do miski, nakryć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i podzielić na dwie połówki. Rozwałkować je na grubość 1 cm i przełożyć na podsypany mąka papier do pieczenia. Czekolad pokruszyć na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Wysmarować nią tylko jedną połówkę rozwałkowanego ciasta z obu stron. Smarując drugą stronę ciasta, należy odczekać chwilę, aby pierwsza warstwa czekolady zastygła. Kiedy czekolada zastygnie na całym cieście, należy je wraz z ciastem bez czekolady włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 15 minut. Upieczone wyciągnąć i lekko przestudzić. Ciasto z czekoladą przełożyć na folię spożywcza, nałożyć na nie ciasto bez czekolady i całość zawinąć w jeden rulon. Zawinięte ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki, po czym wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i podzielić na porcje.
Komentarze (0)