Wołowina z ryżem zapiekana w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1817
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- pieprz sól
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę mięso, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Potem wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Następnie foremki wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Nałożyć na to wymieszane wcześniej składniki.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec do czasu, aż ciasto się upiecze. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Potem wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Następnie foremki wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Nałożyć na to wymieszane wcześniej składniki.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec do czasu, aż ciasto się upiecze. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)