Wołowina z ryżem zapiekana w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1817
Wołowina z ryżem zapiekana w cieście
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • pieprz sól
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w kostkę mięso, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Potem wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Następnie foremki wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Nałożyć na to wymieszane wcześniej składniki.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec do czasu, aż ciasto się upiecze. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, formy i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów