Kaczka w cieście filo z ryżem i kiełkami kapusty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2885
Składniki:
- 5 dag kiełek czerwonej kapusty
- 4 płaty mrożonego ciasta filo
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki musztardy francuskiej pełnoziarnistej
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Musztardę francuską wymieszać z imbirem i majerankiem. Piersi kaczki umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem i solą, natrzeć wymieszaną musztardą i odstawić na 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone piersi z kaczki i smażyć przez 10 minut. Kaczkę przemieszać, aby dokładnie się usmażyła. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z ognia. Ciasto filo rozmrozić i skropić niewielką ilością letniej wody. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie ryż wymieszać ze smażoną kaczką i wyłożyć na ciasto. Całość zawinąć, zanurzyć w roztrzepanym jajku na talerzu, potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle na rumiany kolor. Usmażone wyłożyć na talerz. Kiełki kapusty sparzyć wrzątkiem, osaczyć z wody i dodać do potrawy.
Komentarze (0)