Cebula zapiekana z wołowiną, serem i ziemniakami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2221
Cebula zapiekana z wołowiną, serem i ziemniakami
fot. ejwines2 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wołowej bez kości
  • 5 dag tartego sera żółtego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 czerwone, duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka przypraw do mięsa
  • 0,5 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić utłuc z masłem i przełożyć na talerz. Z łopatki wołowej odciąć 100 g mięsa i pokroić w drobną kostkę. Resztę mięsa podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do mięsa. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać porcje wołowiny, przykryć i dusić z do miękkości. W czasie duszenia podlewać wytworzonym sosem. Kiedy mięso będzie miękkie, ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i wydrążyć w niej środki. Wydrążone środki pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone 100 g mięsa i zrumienić, po czym ściągnąć z ognia, dodać do tego tarty ser żółty oraz pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę. Doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać i napełnić wydrążone cebule. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów