Cebula zapiekana z wołowiną, serem i ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2221
Składniki:
- 400 g łopatki wołowej bez kości
- 5 dag tartego sera żółtego
- 5 łyżek oleju
- 2 czerwone, duże cebule
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka przypraw do mięsa
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić utłuc z masłem i przełożyć na talerz. Z łopatki wołowej odciąć 100 g mięsa i pokroić w drobną kostkę. Resztę mięsa podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i przyprawą do mięsa. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać porcje wołowiny, przykryć i dusić z do miękkości. W czasie duszenia podlewać wytworzonym sosem. Kiedy mięso będzie miękkie, ściągnąć z ognia i dodać do ziemniaków. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i wydrążyć w niej środki. Wydrążone środki pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone 100 g mięsa i zrumienić, po czym ściągnąć z ognia, dodać do tego tarty ser żółty oraz pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę. Doprawić pieprzem i solą do smaku, wymieszać i napełnić wydrążone cebule. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy.
Komentarze (0)