Dynia zapiekana z ryżem i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 791
Składniki:
- 300 g małych pieczarek
- 300 g ryżu basmati
- 3 łyżki oleju
- 1 dynia makaronowa do 1 kg
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Dynię oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać. Dynię przekroić nożem w górnej jej części i wydrążyć z niej środek. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obrane wcześniej całe pieczarki, oprószyć je solą oraz pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego odparowany ryż oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)