Dynia zapiekana z ryżem i pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 74
Dynia zapiekana z ryżem i pieczarkami
fot. twenty20photos (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • 300 g ryżu basmati
  • 3 łyżki oleju
  • 1 dynia makaronowa do 1 kg
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Dynię oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać. Dynię przekroić nożem w górnej jej części i wydrążyć z niej środek. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać obrane wcześniej całe pieczarki, oprószyć je solą oraz pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodać do tego odparowany ryż oraz posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonej dyni. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości dyni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów